Skip to main content

ডিমেনশিয়াতে আক্রান্ত কোনো ব্যক্তির প্রকাশ করা আচরণগুলোর প্রতি সাড়া দিতে কেয়ারগিভার/পরিচর্যাকারী সঙ্গীদেরকে সাহায্য করার জন্য Baycrest কুইক-রেসপন্স কেয়ারগিভার টুল তৈরি করা হয়েছে৷ নিম্নলিখিত লিখিত বিবরণ হলো এই টুল এবং এটি কিভাবে ব্যবহার করতে হবে তার একটি ব্যাখ্যা। এছাড়াও এর সাথে 4টি ভিডিও রয়েছে। "ভূমিকা" নামক একটি ভিডিও রয়েছে এবং অভিনয় শিল্পীদের নিয়ে নির্মিত 3টি কেসের দৃশ্য রয়েছে। প্রথমে "ভূমিকা" নামক ভিডিওটি দেখা সবচেয়ে ভালো হবে। 3টি কেসের দৃশ্যে একজন কেয়ারগিভার এবং ডিমেনশিয়াতে আক্রান্ত একজন ব্যক্তিকে দেখানো হয়েছে। প্রতিটি পরিস্থিতিতে, কেয়ারগিভার Baycrest কুইক-রেসপন্স কেয়ারগিভার টুল ব্যবহার করে একটি চ্যালেঞ্জিং পরিস্থিতিতে সাড়া দেয়ার চেষ্টা করেন।

Baycrest কুইে-ফরসপন্স ফেযোরগগভোর টুলTM পহেট গোইড

আেকন্ Baycrest কুইি-হরসেন্স হি়োরকিভার টভল-এর েয্িট িাইড সাংস্করণ ডাউন্য্লাড িরার জন্ে হজারায্লাভায্ব সভোকরশ িরা হ়ে। এভায্ব আেন্ার যখন্ এটি বেবহায্রর প্রয়্োজন্ হয্ব েখন্ আেকন্ দ্রুে ও সহয্জ এটি হদখয্ে োরয্বন্৷ এটি কপ্রে িয্র হন়্ো যা়ে অেবা আেকন্ এটিয্ি আেন্ার হোন্ডয্হল্ড কডভাইয্স, টোবয্লয্ট বা িকিউটায্র সাংরক্ষণ িয্র রাখার কবষ়েটি কবয্বিন্া িরয্ে োয্রন্।
পহেট গোইডটি ফেখুন্

 

Baycrest কুইে-ফরসপন্স ফেযোরগগভোর টুল

কডয্েন্কশ়োয্ে আক্রান্ত হিায্ন্া বেকক্তর প্রিাশ িরা িোয্লকজাং আিরণগুয্লার প্রকে সাড়া কদয্ে হি়োরকিভার/েকরিযোিারী সঙ্গীয্দরয্ি সাহাযে িরার জন্ে Baycrest কুইি-হরসেন্স হি়োরকিভার টভল তেকর িরা হয়্েয্ে৷
ওহযর্সোইহট যোন্

 

Baycrest Quick-Response Caregiver Tool TM

এই টুল কেয়ারগিভারদেরকে 5টি ধাপের কথা মনে করিয়ে দিতে সাহায্য করার জন্য শব্দসংক্ষেপ CARER ব্যবহার করা হয়েছে । অনুগ্রহ করে নিচে দেখুন:

C - (ধাপ 1) Calm down - শান্ত হোন (নিজের সাথে কথা বলুন)
A - (ধাপ 2) Attend - তাৎক্ষণিকভাবে প্রতিক্রিয়া না দেখিয়ে মিথস্ক্রিয়ায় অংশগ্রহণ করুন
R - (ধাপ 3) Reflect - আপনার নিজের অনুভূতি সম্পর্কে ভেবে দেখুন
E - (ধাপ 4) Empathize - অপর ব্যক্তির অনুভূতির প্রতি সহমর্মী হোন
R - (ধাপ 5) Respond - সাড়া দিন

অনুগ্রহ করে প্রতিটি ধাপের ব্যাখ্যা দেখার জন্য নিচের (+) চিহ্নে ক্লিক করুন।
  • Στάδιο 1: Ηρεμήστε (αυτο-ομιλία)
    Είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε συναισθήματα. Όλοι αντιδρούμε σε καταστάσεις και στα συναισθήματα των άλλων. Το πρώτο βήμα είναι να αφιερώσουμε λίγο χρόνο για να προσπαθήσουμε να ηρεμήσουμε, ώστε να αποφύγουμε να επιδεινώσουμε την κατάσταση. Φυσικά, αυτό μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει. Ο φροντιστής μπορεί να απομακρυνθεί για λίγο, να πάρει βαθιές αναπνοές ή να χρησιμοποιήσει κάποια θετική αυτο-ομιλία για να ηρεμήσει και στη συνέχεια να κάνει τα επόμενα βήματα. Οι περισσότεροι από εμάς μπορούμε να καταλάβουμε πότε θυμώνουμε ή απογοητευόμαστε. Το μυστικό είναι να ηρεμήσετε αμέσως και μετά να απομακρυνθείτε.
  • Στάδιο 2: Δώστε προσοχή στην αλληλεπίδραση χωρίς να αντιδράσετε άμεσα
    Αυτό το στάδιο έχει ως στόχο να βοηθήσει τον φροντιστή να θυμηθεί ότι το άτομο που ζει με άνοια είναι αναστατωμένο. Είναι καλό να κάνετε πίσω και να ηρεμήσετε, και να κάνετε ένα διάλειμμα πριν αντιδράσετε στο άτομο που ζει με άνοια. Είναι η στιγμή που πρέπει να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι το άτομο που ζει με άνοια έχει μια ασθένεια – ο εγκέφαλός του δεν λειτουργεί σωστά και δεν είναι δικό του λάθος. Η συμπεριφορά του δεν είναι σκόπιμη. Το άτομο που ζει με άνοια μπορεί να δυσκολεύεται πολύ να περιγράψει τι χρειάζεται. Ο φροντιστής πρέπει να το θυμάται αυτό: αυτό το άτομο έχει μια εγκεφαλική ασθένεια και είναι στενοχωρημένο γιατί δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί.

     
  • Στάδιο 3: Σκεφτείτε τα δικά σας συναισθήματα
    Τώρα που ο φροντιστής έχει ηρεμήσει και έχει κάνει ένα σύντομο διάλειμμα για να υπενθυμίσει στον εαυτό του ότι το άτομο έχει μια ασθένεια που επηρεάζει τον εγκέφαλό του, ήρθε η ώρα για λίγη αυτο-ομιλία. Αυτό λέγεται "σκέψη". Ο φροντιστής θα κάνει στον εαυτό του μερικές ερωτήσεις:

    1. Τι αισθάνομαι (π.χ., θυμωμένος/η, απογοητευμένος/η, ανήσυχος/η, λυπημένος/η)
    2. Γιατί νιώθω έτσι;
    Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Οι φροντιστές πρέπει να σκεφτούν τη δική τους συναισθηματική αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει. Αυτό περιλαμβάνει τον προβληματισμό σχετικά με το πώς τα συναισθήματα και η απόκριση κάποιου μπορούν να επηρεάσουν το άτομο που ζει με άνοια. Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτές τις δύο ερωτήσεις, ο φροντιστής μπορεί να αρχίσει να σκέφτεται την κατάσταση και στη συνέχεια να αναζητήσει τρόπους πώς να απαντήσει καλύτερα στο άτομο που ζει με άνοια.
  • Στάδιο 4: Δείξτε ενσυναίσθηση στα συναισθήματα του άλλου ατόμου

    Η ενσυναίσθηση είναι όταν κάποιος προσπαθεί να καταλάβει πώς νιώθει ο άλλος. Τώρα ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τι αισθάνεται το άτομο που ζει με άνοια. Λίγη ακόμα αυτο-ομιλία:

    1. Τι νιώθει το άλλο άτομο;
    2. Γιατί αισθάνεται έτσι το άλλο άτομο;
    ώρα που ο φροντιστής έχει ηρεμήσει (βήμα 1), θυμήθηκε ότι οι συμπεριφορές είναι ακούσια συμπτώματα μιας ασθένειας (βήμα 2) και έλαβε υπόψη τα δικά του/της συναισθήματα (βήμα 3) και τα συναισθήματα του ατόμου που ζει με άνοια (βήμα 4), ο φροντιστής μπορεί τώρα να προσπαθήσει να καταλάβει τι θέλει ή τι χρειάζεται το άτομο που ζει με άνοια και να ανταποκριθεί με ένα υποβοηθητικό, συμπονετικό τρόπο.

  • Στάδιο 5: Ανταποκριθείτε
    Οφροντιστής μπορεί τώρα να προσπαθήσει να καταλάβει τι θέλει ή τι χρειάζεται το άτομο που ζει με άνοια και να ανταποκριθεί με πιο υποστηρικτικό τρόπο και ενσυναίσθηση.

গভগডও: Baycrest পগরহর্গেত, ফেোহন্ো ওষুধ ন্য

Baycrest কুইি-হরসেন্স হি়োরকিভার টভল এর বেবহার েভয্ল ধরা হয়্েয্ে এেন্ দৃশেিয্ল্পর কভকডওগুয্লার অন্েেে, যা অন্ভবাদ িয্রয্ে অোয্েস অোলায়্েন্স ট্রান্সয্লশন্ সাকভেয্সস এবাং WoodGreen িকেউকন্টি োটে ন্াসে, যার কশয্রান্াে হয্লা ‘হিায্ন্া ওষভধ ন়্ে’ (No Pills)৷ এই দৃশেিয্ল্প এিজন্ হি়োরকিভার এবাং কডয্েন্কশ়োয্ে আক্রান্ত এিজন্ বেকক্তয্ি হদখায্ন্া হয়্েয্ে। হি়োরকিভার Baycrest কুইি-হরসেন্স হি়োরকিভার টভল বেবহার িয্র এিটি িোয্লকজাং েকরকস্তকেয্ে সাড়া হদ়োর হিষ্টা িয্রন্।

English Videos

 
 
© 2019, Baycrest Centre for Geriatric Care.  All rights reserved.  A single copy of these materials may be reprinted/downloaded for non-commercial personal use only.